Huisgemaakte likeurtjes; ontdek hoe jezelf likeurtjes maakt!


In het DLC Restaurant werkt kok Michel en hij heeft een opvallende hobby! Namelijk het serveren van huisgemaakte likeurtjes gemaakt van ingrediënten uit eigen kas.

Deze week kregen wij daar weer een nieuwe variant bij; de rabarbar likeur, een heerlijke combinatie van rabarbar, kaneel en steranijs. Inmiddels beschikt het DLC restaurant over tal van verschillende smaken. Zoals; cranberry, sambuca, limoncello, kom-komsecco. Heerlijk verfrissend en vol van smaak, kom-kom jij ze ook proeven? 

Benieuwd hoe je zelf likeurtjes kan maken? Wanneer je zelf eten bereid of een drank maakt, is het vaak vele malen lekkerder dan wanneer het kant en klaar is. Verse ingrediënten en de smaak geheel naar eigen wens, wie wil dat nu niet? Een likeur kun je ook zelf maken en het is eigenlijk best simpel! Het belangrijkste is een goed gevoel voor afstemming van smaken en je moet wat geduld moet hebben voordat jouw zelfgemaakte alcoholische drank perfect is. De likeur moet namelijk enkele maanden staan, zodat de vaste stoffen op de bodem gaan liggen. 

Zelf likeur maken:
Het is natuurlijk belangrijk om te weten welke verhoudingen je aan moet houden bij het toevoegen van de drank, ingrediënten en suikersiroop. Aangeraden wordt om ongeveer de volgende verhoudingen aan te houden: twee delen sterke drank, één tot vier delen fruit en één deel suikersiroop. Als je deze verhoudingen aanhoudt, krijg je een likeur met ongeveer een alcoholpercentage van 30%. De verhoudingen steken niet heel erg nauw, laat vooral je creatieve geest zijn werk doen!

Stap 1. Kies een sterke drank
Voor het maken van een likeur is natuurlijk alcohol nodig. De eerste stap die je daarom neemt, is het kiezen van een fles sterke drank. Wanneer je nog nooit eerder zelf een likeur hebt gemaakt, raden we je aan om een kleurloze en neutrale drank te nemen, zoals rum, vodka of brandewijn. Giet de drank in een fles met een dikke hals. Schenk de fles halfvol.

Stap 2. Voeg de ingrediënten toe
Nu je een sterke drank hebt gekozen, ga je naar wens ingrediënten toevoegen. Dit kunnen bijvoorbeeld fruit, noten, bloem, specerijen en kruiden zijn. Wat jij maar wilt en je zelf lekker lijkt! Maak het fruit schoon en snij het in kleine stukjes, dit versnelt het extractieproces. Hak noten en zaden ook in stukjes. Nadat je de ingrediënten hebt toegevoegd, moet je de drank enige tijd laten staan. Het is belangrijk om het mengsel dagelijks te schudden. Hieronder vind je een overzicht van diverse ingrediënten en welke tijd je kunt aanhouden om het te laten trekken, let op het is niet erg als de ingrediënten langer in de vloeistof zitten dan hierboven aangegeven:

Fruit: 1 tot 2 weken
Bessen, gedroogd fruit en vanille: 1 tot 4 weken
Theeblaadjes: 12 uur
Specerijen en cacaopoeder: 1 dag tot 1 week
Fruitschillen van citrusvruchten, gember, citroengras en chilipeper: 2 tot 4 weken
Noten, cacaobonen en zaden: 2 tot 4 weken

Stap 3. Zeef de vloeistof
Als alle ingrediënten goed in de vloeistof getrokken zijn, kun je de likeur zeven en in een schoongemaakte fles schenken. Laat de vloeistof nog enkele maanden staan, zodat de vaste stoffen naar de bodem zinken.

Stap 4. Suikersiroop toevoegen
De allerlaatste stap is het toevoegen van suikersiroop. Dit kun je maken door 500 gram suiker te koken met water (200-250 ml) op een laag vuur. Eventueel kun je nog een scheutje citroensap toevoegen, om te voorkomen dat de siroop kristalliseert tijdens het bewaren. Laat het 20 minuten koken en vervolgens afkoelen. Voeg het toe aan je vloeistof en je likeur is klaar om gedronken te worden!

Proost! Zin om de likeurtjes te proeven op de veranda van het DLC Restaurant?

Reserveer direct