dlc-restaurant

How to: Kruiden kweken

Kruiden zijn de meest prachtige en eenvoudige planten om in je tuin of op je balkon te laten groeien. Of je nu een speciale kruidentuin opzet of kruiden in een bestaande bloemen- of moestuin plaatst, ze zijn een perfecte aanvulling. Bij DLC kweken wij zelf in een moestuin onze eigen kruiden. Hoe we dat doen? Wij geven je graag 10 tips om je op weg te helpen met het kweken van jouw eigen kruiden!

1. Plant vaste planten
Eetbare planten die jaar na jaar terugkeren besparen planttijd en onderhoud is meestal beperkt tot eenjarig wieden, bemesten en composten. Hartige vaste planten zoals salie, citroenmelisse en pepermuntjes zullen goed gedijen tijdens koude winters.

2. Voeg essentiële keukenkruiden toe
Je zult er spijt van krijgen als je de traditionele keukenkruiden overslaat, zelfs als je een medicinale tuin wilt. De voordelen van het kweken van culinaire kruiden zoals basilicum, dille, oregano, salie en peterselie is dat ze gemakkelijk te kweken zijn en soms prijzig zijn om te kopen. Ze geven je goede maaltijden en iets om later nog extra toe te voegen.

3. Laat goede dingen groeien om te drinken
Probeer naast het verbouwen van eten ook lekkere drankjes te maken. Het maken van eenvoudige siropen van citroenmelisse of citroenverbena resulteert in lekkere limonade en geweldige zomercocktails. Appel en ananas mint zijn bijvoorbeeld perfect verfrissend voor zomerse ijsthee.

4. Experimenteer met kruiden waarvan je nog nooit hebt gehoord
Zoek naar een mix van tijm, salie of oregano met een andere kleur, textuur of smaak, zoals citroentijm, paarse salie of gouden oregano. Je komt al snel op nieuwe ideeën voor lekkere gerechten of producten waaraan je het kunt toevoegen. Hoe bijzonder is het dat je een azijn maakt met paarse basilicum? De smaak is net zo goed als de gewone zoete basilicum.

5. Combineer geschikte gewassen en kruiden met elkaar
Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van een zomergewas zoals tomaten. Ze worden al geoogst voordat de tomaten te veel schaduw creëren. Je kunt ook een gewas kiezen dat een tijdje duurt voordat het groeit, zoals wortelen, naast een sneller groeiend gewas te plaatsen zoals radijs, dat binnen 30 dagen klaar zal zijn. Sommige kruiden gedijen goed in gezelschap van groenten omdat ze de groei bevorderen of ongedierte afschrikken.

6. Plan het zaaien nauwkeurig voor stabiele oogsten
Koriander is een geweldig kruid voor het maken van salsa, maar vaak is het allang volgroeit is voordat de tomaten rijp zijn. Los dit probleem op door het zaaien van zaad twee weken uit te stellen tot het einde van augustus. Dit geeft je een constante oogst van smakelijke bladeren. Je kunt hetzelfde doen met dille om dille-kruid bij al je zomergroenten te kunnen serveren.

7. Maak mini-tuinen
Voor veel kruiden moet je op zoek gaan naar plekken die meer dan zes uur zon van het zuiden of westen ontvangen. Maak overal waar de zon schijnt kleine tuintjes. Dit kan bijvoorbeeld in je voortuin zijn. Vestig diepe, vruchtbare bedden op plekken waar de zon aanwezig is, of gebruik grote of kleine potten om op de zonnige ruimtes op je terras of balkon neer te zetten.

8. Gebruik gratis kruidenmeststof
Profiteer van gratis, stikstofrijke meststoffen die je kunt maken van kruiden zoals smeerwortel, peterselie en brandnetel. Maak een kunstmestthee door bladstekken in water te laten trekken. Of plaats wat van je oogst in de composthoop om ervoor te zorgen dat voedingsstoffen, mineralen en stikstof deel uitmaken van de zelf gecreëerde meststof.

9. Onkruid vroeg en vaak
De meeste tuingewassen hebben minimaal drie keer wieden nodig: Plan vijf tot zeven dagen na het zaaien of verplanten een onkruidbehandeling, opnieuw zeven tot tien dagen later, en een derde keer drie tot vier weken nadat het gewas is geplant. Tegen die tijd zouden de planten groot genoeg moeten zijn om te composten en zouden er voldoende bladeren moeten zijn om het oppervlak van de grond te verduisteren.

10. Bevries in kleine batches
Er gaat veel minder van je oogst verloren als je het in kleine hoeveelheden om de paar dagen invriest. Voeg bijvoorbeeld gehakte bieslook, gehakte peterselie of gestripte tijm toe aan een ijsbakje en bedek het met water. Eenmaal bevroren stop je ze in speciale zip-lock zakjes met label. Weeg de inhoud voordat je deze vriest en je weet precies hoeveel je kunt gebruiken. Je kunt de kruiden ook mixen en matchen en zelfs een kruidenpasta maken. Invriezen is minder technisch dan inblikken of zelfs drogen en geeft veel minder afval. Maar vergeet niet dat bevroren kruiden nooit meer als verse eruit zullen zien.