Primeur voor DLC: dé Nederbanaan


Weleens van ‘de Nederbanaan’ gehoord? Het is de eerste banaan die werd gekweekt op Nederlandse bodem en wel in de Gelderse Vallei. Dit ‘echte streekproduct’ is binnenkort ook bij onze DLC’s te krijgen! Wij waren één van de gelukkigen die de eerste geoogste bananen voorgeschoteld kregen en vertellen graag meer.

Waar komt de Nederbanaan vandaan?
De Nederbanaan is een product van de universiteit van Wageningen. In de speciale kas van de universiteit werden in 2018 de eerste Nederbananen gekweekt. Een wereldprimeur, want ze groeiden niet op grond, maar op substraat (steenwol en kokosvezels). In landen waar bananen gekweekt worden, worden veel van de bananen besmet met de Panama-ziekte door een bacterie in de grond. Door de bananen niet in de grond maar op substraat te kweken, wordt er korte metten gemaakt met deze ziekte en krijgen de boeren een hogere opbrengst.

Het nut van de Nederbanaan
Je zou misschien denken dat de onderzoekers de bananenkwekerij naar Nederland willen verplaatsen maar dat is niet waar. De nieuwe techniek wordt, als alle testen zijn volbracht, verplaatst naar ontwikkelingslanden waar bananen worden gekweekt. De techniek moet zorgen voor verdrijving van de Panama-ziekte. En dat zorgt op zijn beurt  voor meer opbrengsten voor de boer die de bananen kweekt. Met de Nederbanaan wordt dus de economie in ontwikkelingslanden gestimuleerd. Nog een leuk feitje: het kweken van de Nederbanaan is veel duurzamer omdat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Heerlijke bananen van eigen bodem
Leuk, bananen uit Nederland, maar hoe zit het met de smaak? “Die is minstens net zo goed”, vertelt onze chefkok Henry die één van de eerste bananen heeft geproefd. “De bananen zijn niet voor iedereen te koop. De Boerenhart Coöperatie is de enige partij die de bananen levert aan restaurants en heeft hiermee een echte primeur. En het DLC Restaurant niet minder, want dit is één van de weinige plekken waar je over een poosje de Nederbanaan kunt proeven.”

Wil je weten wat we nog meer doen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Bekijk onze duurzame maatregelen.